Vaartloopcriterium

Historiek

Het succesvol recreatief loopcriterium is een initiatief van de sportraden en de sportdiensten van Beernem, Oostkamp en Damme. Het loopevenement werd voor de 6de maal onder de naam Vaartloopcriterium ingericht. Enkel sportievelingen uit de gemeenten Oostkamp – Beernem – Damme kunnen deelnemen. Het is bovendien nog altijd gratis. De doelstelling van dit criterium is de recreatieve lopers te stimuleren om regelmatig te bewegen door deel te nemen aan de plaatselijke loopwedstrijden. Oorspronkelijk ontstaan als Beerel loopcriterium, een samenwerking tussen Oostkamp en Beernem, dat 13 maal georganiseerd werd, zijn we in 2012 overgestapt naar de huidige formule. Door het wegvallen van de Vullaertloop in Oedelem in 2011 en de halve marathon van Hertsberge werd er toenadering gezocht met Damme. Daar de vlag de lading niet meer dekte werd uitgekeken naar een nieuwe naam. De vroegere naam ‘Beerel’, was een verwijzing naar beide sporttrofeeën ‘De Gouden Beer’ en ‘De Gouden Merel’ van Beernem en Oostkamp. De nieuwe naam ‘VAART-loopcriterium’, enerzijds verwijst naar de diverse vaarten die door de drie gemeenten vloeien en anderzijds naar het tempo dat een loper aanhoudt (er vaart inhouden). Een nieuw logo moest de naam kracht bijzetten.

De doelstelling bleef ongewijzigd: de recreant stimuleren om meer te lopen. Zo bekomt men vanaf drie deelnames een waardevol aandenken in de vorm van een gepersonaliseerd Dry-fit T-shirt. Voor de iets meer competitieve lopers wordt een klassement opgemaakt waarbij, volgens het behaalde resultaat in de verschillende wedstrijden, punten worden gesprokkeld. Dit jaar waren Nathalie Dhaeninck en Marlon Claeys, beiden uit Beernem het meest succesvol. Volgende wedstrijden kwamen in aanmerking: Damme-Brugge-Damme (10km & halve marathon), Crossdorp Oelem (een urbain trailloop waar men door ongekende domeinen loopt), de natuurlopen te Beernem (10km & 21km), Dwars door Brugge (14.5 km), Platse Stratenloop (Ruddervoorde 8 & 12km), Moerbrugse Kermisloop (9km, Berenloop Beernem (10 km), Oostkerke (12 & 21km).

Nieuw in 2016 was de halve marathon in Damme-Brugge-Damme, Het jonge bestuur van Damme kon opnieuw rekenen op een massale opkomst en groeit stilaan uit als één van de voorjaarsklassiekers. Dit jaar waren er geen apokalyptische weersomstandigheden (storm en regen). Even werd gevreesd dat het parcours zou hertekend moeten worden door de aanleg van de ondergrondse hoogspanningsleiding maar gelukkig lagen de werken op schema en kon ook daar vlot gepasseerd worden.

Nieuw dit jaar was de urban trailloop in Oedelem (26/3 Crossdorp Oelem). Sinds enkele jaren heeft iedere stad met naam zo’n stadsloop waar men dwars door gebouwen en privédomeinen loopt en deelnemen belangrijker is dan het resultaat. Waarom zou men dat ook niet op gemeenteniveau eens proberen dachten enkele Oedelemnaars? In een mum van tijd was het max. aantal toegelaten inschrijvingen bereikt en konden zij op 26/3 dwars door een wasserij, drie scholen, het schepenhuis, de kerk en enkele cafés lopen. Ook hier werd geen uitslag van opgemaakt en kregen alle Vaartloopdeelnemers een vast aantal punten.

De traillopen van Beernem werden iets ingekort. De organisatoren hadden dit jaar voor een gloednieuw parcours gekozen, kwestie van de loop aantrekkelijk te houden en de echte wedstrijdlopers niet zouden afhaken. Omdat er niet gewerkt wordt met seingevers maar met pijlen en bordjes is er ook hier geen officiële uitslag. Alle aangekomen deelnemers krijgen volgens hun afstand een vast aantal punten. De deelnemers wisten deze loop te waarderen omdat ze voor 80% door de natuur en soms over onbekende privéterreinen liep.

Dan hebben we de klassieker van de streek. De 36ste editie van Dwars door Brugge ging voor het tweede maal van start ging op de balkonrotonde achter het station. Het was dan ook de enige wedstrijd die niet doorging op eigen bodem en weet nog altijd een 4000-tal sportievelingen aan te trekken.

De platseloop van Ruddervoorde georganiseerd door FC Ter Mote is één van de oudste wedstrijden en staat steevast op de kalender van ons criterium. Voor het eerst moesten ook de dames 12 km afleggen i.p.v. 8 km in de vorige edities.

De meest familiaire wedstrijd is toch wel de kermisloop van Moerbrugge die dit jaar enigszins geplaagd door regen en door het Europees voetbal kampioenschap met de beruchte match Belgie-Wales. Door de aanwezigheid van een groot TV-scherm kon de wedstrijd live gevolgd worden. Nog nooit zo’n ambiance gehad tijdens een prijsuitreiking.

De akkerloop in Oedelem kon jammer genoeg niet plaatsvinden door het afhaken van enkele bestuursleden.

De berenloop, georganiseerd door Beverhout ac, is als het ware het wegkampioenschap van deze club. Het is dan ook logisch dat de meeste deelnemers het blauwwitte shirt droegen.

Dit jaar stonden zelfs enkele Belgische toppers aan de start. Koen Naert was dan ook de logische winnaar. Als afsluiter van het regelmatigheidscriterium hadden we in Oostkerke de prachtige polderlopen over 12 en 21 km.

Tenslotte mag er ook een woordje van dank gaan naar Norbert Brandt. Hij heeft niet alleen deelgenomen aan het criterium, maar wist de Vaartloopblog ook uit te breiden met een elektronisch invulformulier, wat het controleren van de deelnames en opstellen van de uitslag sterk vereenvoudigde.

Uiteraard zal men de deelnamekaarten nog kunnen verkrijgen aan de diverse inschrijvingstafels of bij de gemeentelijke sportdiensten van de 3 gemeenten.

Deelnemerskaart

Download de deelnemerskaart.

Reglement

Download het reglement.